Peekstok Machining & Construction aanwinst voor Ambacht

Metaalbewerkingsbedrijf Peekstok, dat sinds kort verhuisd is van Ridderkerk naar Hendrik-Ido-Ambacht vormt de nieuwste aanwinst van het bedrijvenpark van onze gemeente. Wat voor bedrijf is Peekstok en wat betekent de komst van dit bedrijf voor Hendrik-Ido-Ambacht? Wij vroegen het aan Johan Peekstok, eigenaar en directeur van Peekstok Machining & Construction.

Familiebedrijf Peekstok
Johan Peekstok, directeur van Peekstok Machining & Construction ontvangt mij in zijn riante kantoor aan de Grotenoord met uitzicht op het Noordeinde, de entree van Hendrik-Ido-Ambacht vanaf de A15. “Wij vormen met ons bedrijf als het ware het visitekaartje van Ambacht en daar zijn wij best trots op”, vertelt hij. “Het is een mooi punt voor ons bedrijf, we zitten zo op de A15 en A16 en voor onze werknemers is het een aantrekkelijke werkplek”.

In 1965 opende Marinus Willem Peekstok een fabriek voor metaalbewerking in Rotterdam. Het familiebedrijf, dat tot voor kort in Ridderkerk gevestigd was, gaat inmiddels drie generaties mee. “In Ridderkerk groeiden we uit ons jasje en in Ambacht konden we het bevriende bedrijf M. van Kooten Staalbouw overnemen. Daarmee konden we een nieuwe tak, de staalbouw en constructie aan ons bedrijf toevoegen en gingen we van 1.000 m² naar 4.000 m² bedrijfsruimte. Vanaf dat moment zijn we gezamenlijk verder gegaan onder de naam Peekstok Machining & Construction”.

Het visitekaartje van Ambacht

Peekstok Machining & Construction
“De voornaamste bezigheid van onze afdeling Machining is het maken van metalen onderdelen voor alle mogelijke toepassingen. Zo leveren we onderdelen voor superjachten, olieboorplatformen en vliegtuigen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het gaat daarbij meestal om enkele stuks of kleine hoeveelheden, waaraan bijzondere eisen worden gesteld. Sommige onderdelen voor instrumenten wegen maar enkele grammen, terwijl scheepsonderdelen wel 6.000 kg kunnen wegen”.

De afdeling Construction levert plaatwerkproducten in alle mogelijke afmetingen aan de spoorwegen, de scheepsbouw (bijvoorbeeld IHC) en aan lokale bouwondernemingen. “Voor de bouw maken we bijvoorbeeld lateien, maar ook specialistische staalconstructies zoals trappen en balustrades”.

Peekstok Machining & Construction levert zijn producten wereldwijd. “Zeker 30% van onze producten exporteren we direct naar afnemers in onder meer China, Nieuw-Zeeland en Amerika. “Wij kunnen nauwkeurige en complexe producten leveren met een hoge mate van betrouwbaarheid”, vat Johan de sterke punten van zijn bedrijf kort samen.

Werken bij Peekstok
Bij Peekstok werken op dit ogenblik 30 mensen, 18 bij de afdeling Machining en 12 bij de afdeling Construction. Het gaat daarbij om 25 mannen en 5 vrouwen. “Werknemers van het voormalige Van Kooten en die van Peekstok kunnen het uitstekend met elkaar vinden. We hebben een mooi team, met veel jonge mensen, dat er echt voor gaat”, aldus Johan. “Dat komt niet alleen door het soort producten, dat wij maken – nooit steeds hetzelfde, maar elke keer weer iets anders, altijd iets hoogwaardigs, altijd een uitdaging – maar ook door de fijne werkomgeving, waaronder een hippe kantine met pooltafel, de goede sfeer tussen de werknemers onderling en de aangeboden opleidingsfaciliteiten. Wij kunnen best nog wat nieuwe krachten gebruiken, met name op technisch gebied”.

Peekstok belangrijk voor Ambacht
En daarmee geeft Johan meteen aan waarom Peekstok van nu af aan niet alleen het visitekaartje vormt van Ambacht, Peekstok is ook belangrijk voor de werkgelegenheid in Ambacht.

Tekst: Jan O’teur (redacteur Weekblad de Brug),
Foto’s: Arjan de Vos van ADV Photography