Plan voor Waterbusplein krijgt heel veel bijval

Tientallen belangstellenden kwamen afgelopen woensdagavond een kijkje nemen in het pand van Holland Marine Lift, waar de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht samen met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) en de ontwikkelaar Waterbusplein B.V.de plannen voor het Waterbusplein etaleerden. Het nu nog desolate terrein bij de aanlegsteiger van de Waterbus moet over ongeveer twee jaar veranderd zijn in een plein, waar mensen graag komen.

Ondernemen en horeca
Met de ontwikkeling van het Waterbusplein komt ook het einde van de herinrichting van dit deel van de Antoniapolder in zicht. Het meest in het oog springend zijn twee geprojecteerde gebouwen en de trap naar de rivier die grofweg even breed is als het plein. Eén van de gebouwen, het grootste, is bedoeld als maritiem ondernemershuis en moet plaats bieden aan bedrijven die gelieerd zijn aan de scheepvaart. Het andere gebouw biedt ruimte aan horeca, maar mogelijk ook aan een fitnesscentrum of een zalencomplex. Met het plaatsen van een historische scheepskraan komt er niet alleen een geweldige blikvanger, maar wordt de omgeving ook weer gelinkt aan de industriële bedrijvigheid – scheepsindustrie en -sloperijen – van weleer.

Schitterend
Bij vrijwel alle mensen die een kijkje kwamen nemen, was er bijval voor de presenteerde plannen. “Het gaat er straks schitterend uitzien,” voorzag Kees Buitendijk van de gelijknamige scheepswerf. “Ook wij hebben heel wat gemopperd, toen er op nog geen twintig meter van ons pand af geheid werd, maar dat zijn we straks vergeten.” Woorden van gelijke strekking liet ook Joyce de Jong van Sensor Bedrijfsdiensten horen. “Toen wij ons elf jaar geleden aan het Noordeinde vestigden, moest dat een A1-locatie voorstellen. Dat was het totaal niet. Maar nu gaat het er echt op lijken, zelfs meer dan dat. Geweldig.”

Het gaat er straks schitterend uitzien.
– Kees Buitendijk

Suggesties
Ook waren er bezoekers die met suggesties kwamen. “Zou het niet kunnen om ook vanaf het Waterbusplein naar de Sophiapolder te gaan varen,” opperde Denny Nugteren van het Bezoekerspunt Sophiapolder. De vaartocht wordt iets langer, maar is veel aantrekkelijker dan vanaf de Veersedijk. Hier komen immers ook wandel- en fietsroutes samen.” Ook Arthur van Buuren, bewoner van de Kerkstaat, kwam met een idee. “Zet hier een woontoren neer met studiootjes voor jonge mensen die door de huidige markt in Ambacht nauwelijks aan woonruimte kunnen komen. Ja, denk aan soort studentenflat. En met de Waterbus zijn ze zo in Rotterdam of Dordrecht. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente hiermee scoort.”

Andere ogen
Tineke Veldhuisen-Jonker van de Gehandicaptenadviesraad keek weer met andere ogen naar de plannen. “Ik laat me graag informeren op welke manier er rekening gehouden is met het VN-verdrag aangaande mensen met een beperking. Nog steeds kom je bij nieuwe projecten missers tegen en die kun je beter voorkomen. Ik zal er dus kritisch naar gaan kijken.”

Visitekaartje
Nog even en de periode van wegomleidingen, bouwverkeer, heiwerken, stof en zand is verleden tijd. Hendrik-Ido-Ambacht krijgt met het vorm te geven Waterbusplein een visitekaartje aan de rivier.

Tekst: Michel van Straten