Waterbusplein wordt de parel van Hendrik-Ido-Ambacht

De ambitieuze plannen voor de Antoniapolder zijn niet alleen ontwikkeld voor de promotie van Hendrik-Ido-Ambacht, maar zeker net zo belangrijk is de recreatieve functie van het gebied aan de Noordoevers. “Het wordt een prachtige plek aan het water. We willen er iets bijzonders van maken en hoogwaardige kwaliteit bewerkstelligen door het gebruik van duurzame materialen alsook bij de vormgeving”. Dat zegt Paul Vismans, directeur van de Regionale OntwikkelingsMaatschappij Drechtsteden (ROM-D), die de plannen heeft gefinancierd.

De ROM-D is de grondontwikkelingsmaatschappij van de regio Drechtsteden, met als belangrijkste opgave de versterking van de regionale economie en heeft als voornaamste doelstelling het bevorderen van de werkgelegenheid in de Drechtsteden. De grondontwikkelingsmaatschappij koopt grond aan, geeft kavels uit en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen.

“Het is een belangrijk gebied en het geeft een unieke kans er iets moois van te maken”

Met een eigen kapitaalfonds en zonder winstoogmerk opereert ROM-D in de publieke sector. “Wij mogen geen winst maken bij de verkoop van de kavels en bedrijven krijgen hun opdracht via een Europese aanbestedingsprocedure”, zegt Vismans. Als voorbeeld van een geslaagd project noemt hij het oude Genie- en Citadelterrein aan het Noordeinde. “Wij hebben daar bijna alle grond verkocht aan een cluster van leuke maritieme bedrijven”.

Samenwerking
De ontwikkeling van het waterbusplein beschouwt Vismans als de toekomstige parel van Ambacht. “Het is een belangrijk gebied en het geeft een unieke kans er iets moois van te maken. Maar het doortrekken van de Antoniuslaan is eigenlijk de crux voor het waterbusplein. Voormalig wethouder Teunis Stoop is daarvan de geestelijk vader. Hij heeft dit plan gestimuleerd.”

De ROM-D is niet de enige betrokken partij bij het ontwikkelgebied Bedrijventerrein Antoniapolder. ”Wij werken intensief samen met projectontwikkelaar Stemar, GetGripp en met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. We gaan er samen kwaliteit aan geven”, aldus Vismans.