Kijkje achter de schermen op Dag van Architectuur
Uitgedost met bouwhelm en dito schoenen togen belangstellenden vrijdagmiddag 1 juni langs de drie toonaangevende nieuwbouwlocaties van Ambachts bedrijventerrein aan het waterbusplein. Op de dag van de architectuur zetten Koedood Dieselservice, Bolidt en Ham Groep hun deuren open voor een sneak peek.
Het bedrijventerrein bij het waterbusplein aan de oever van de Noord in
Hendrik-Ido-Ambacht krijgt steeds meer vorm. Dat esthetische vormgeving in combinatie met duurzaam bouwen de locatie een boost geeft, bewijzen Koedood Dieselservice, Bolidt en Ham Groep, die kosten nog moeite gespaard hebben bij de bouw van hun nieuwe panden.
Duurzaamheid troef
Het nieuwe pand van Koedood Dieselservice wordt gebouwd met een zgn. BREEAM 4 sterren certificering. Dat staat voor ‘excellent’. BREEAM is een internationale certificering met betrekking tot duurzaamheid. “We werken met warmtepompen die honderdvijftig meter de grond ingaan. Het dak is voorzien van zonnepanelen en we hebben geen gasaansluiting. We doen er alles aan om het pand zo duurzaam mogelijk te maken. Niet alleen willen we duurzame producten ontwikkelen, maar we willen met ons bedrijfspand ook het goede voorbeeld geven”, zegt Arie Koedood. Dat het financieel uit kon, liet het rekenplaatje zien. Koedood: ”Ik heb een rekensom gemaakt. Een deel van de financiering bestaat uit subsidie voor duurzaam bouwen. Daarnaast vervalt voor ons de huur van drie panden. Ook de lage rente speelt een rol, maar een aanzienlijk bedrag komt van onszelf”, aldus de entrepreneur.
Koedood, die zelf architectuur liefhebber is, heeft zijn evenknie gevonden als het gaat om het vinden van een gelijkgestemde bouwkunstenaar. Beiden zijn geïnspireerd door het werk van Ludwig Mies van der Rohe. “Het gebouw krijgt dan ook een moderne, transparante, lichte, maar vooral een stoere uitstraling met een stalen constructie”, zegt Koedood. De binnenwanden worden bekleed met mos.
Idealisme
Dat voor velen een bedrijventerrein een stuk opoffering is van de natuur, beaamt ook Michel van der Spek. “De natuur is een belangrijk element. We willen daarom iets terugdoen en kiezen intrinsiek voor duurzaamheid.”, zegt de bevlogen Marketing & Experience Director bij Bolidt. Echter, om vanuit idealistische motieven duurzaam te gaan bouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. “Het is voor ons een enorme uitdaging als je ziet wat er allemaal bij komt kijken en aan welke eisen je moet voldoen. Zo moet de herkomst van alle materialen bekend zijn en uit een bepaalde klasse komen. Er is onderzoek gedaan naar het milieu en de ecologische omgeving. Er komen bijenkasten op de greenwall van de Teunis Stooplaan. En er worden vleermuiskasten opgehangen. De vervoersbewegingen zijn in kaart gebracht en we moeten het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Maar ook de aannemer moet duurzaam werken. Zo vind je op de bouwvloer allemaal zakken waarin afval wordt gescheiden” zegt Van der Spek. Het Bolidt Experience Center, wat evenals Koedood een BREEAM certificering heeft, moet in 2019 voltooid zijn.
‘The sky is the limit’ lijkt het credo van Van der Spek. Bolidt heeft een visie aangaande de ontwikkeling van het Waterbusplein, dat ook wel ‘de derde entree van Ambacht’ wordt genoemd. “We willen een plek maken voor waardevolle tijdsbesteding waar mensen iets meemaken. Daar hoort ook horeca bij. De rivier zien wij als leidraad, die verder gaat dan Ambacht. Zo zou je een hotel in de brug kunnen maken. Onlangs heeft er op de Noord een testvaart plaatsgevonden met de Sea Bubble tussen Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Dordrecht. Het zou geweldig zijn om dit hier permanent te krijgen”.
Tekst: Jacqueline van Dalen